Issouf Ilboudo - Portfolio-64

Issouf Ilboudo (°1982, Burkina Faso) is danser en kostuum-ontwerper. Het maken van ceremoniële maskers en kostuums zit bij Issouf in de familie: hij komt uit een gezin van dansers en handwerkers.

Hij geeft aan zijn kostuums een twist via zijn persoonlijke situatie. Sinds zijn verblijf in België, belichamen de kostuums, maskers en karakters die hij ontwerpt de koers van de bureaucratie: het materiaal dat hij vroeger in zijn werk gebruikte (stro, hout en touw) is vervangen door recup-materiaal en snippers van afwijzings- en deportatie-documenten. De oranje snippers in sommige van zijn werken stellen zo bijvoorbeeld letterlijk de voormalige attesten van immatriculatie voor, de ‘oranje kaart’. Wit verwijst naar de kleur van alle andere administratieve documenten.

De kostuums van Issouf zijn inhoudelijk discreet en vormelijk puur. Ze komen tijdens performances indrukwekkend tot leven (vaak draagt Issouf eigen kostuums in zijn performances). “Maskers zijn om te dragen, niet om aan de muur te hangen.”

In het atelier van Globe Aroma ontwerpt hij nieuwe gedaantes die op hun beurt subtiel en tegelijkertijd krachtig onrecht en ongelijkheid aankaarten.

Deze tekst kwam tot stand tijdens een gesprek tussen Issouf Ilboudo en Timur Zakharchev, 2022.

SUMMER OF GLOBE 2021

TRANSFORMATIONS WORKSHOP WITH Naomi Lilith en Issouf Ilboudo

Le Maillot – One Size Fits All