Espace Fxmme - Getting Softer_patchwork-04

Espace fxmme, opgericht kort voor de pandemie, is een tijdgebonden ruimte die elke donderdag plaatsvindt in kunsthuis Globe Aroma in Brussel, België. Het is een platform voor vrouwelijke/non-binaire kunstenaars en creatievelingen om een veiligere ruimte te creëren in een omgeving die voorheen werd gedomineerd door een mannelijke aanwezigheid.

Ter gelegenheid van 25 november, een dag voor de strijd tegen geweld tegen vrouwen, organiseren we een serie Stitch N’Bitch Workshop ter voorbereiding op de demonstratiedag en om onze solidariteit met vrouwen in Iran en overal elders te uiten.

25 november worden we door het Brussels Gewest uitgenodigd in Berlijn (in het kader van de sociaal-culturele en artistieke samenwerking tussen Berlijn en Brussel). Het hoofddoel van deze uitnodiging is het creëren van internationale verbintenissen en een solidariteitsnetwerk voor sociale rechtvaardigheid. Het leek ons een goed idee om een workshop te geven zodat andere organisaties en collega’s ons en onze praktijken kunnen leren kennen. Voor deze workshop willen we organisaties en kunstinitiatieven uitnodigen die op vergelijkbare gebieden werken (mensenrechten, vrouwenrechten, co-creatieplatforms, intersectioneel feminisme), om elkaar op een gezellige manier te ontmoeten, ideeën, vakmanschap en solidariteit uit te wisselen.

Deze workshop wordt georganiseerd als vervolg op het project Getting Softer.

Sinds november 2021 beoefent Espace Fxmme weven, borduren en patchwork als een manier van het delen van vaardigheden, herinneringen en verhalen op verplaatsing. We zijn er trots op hoe het proces van weven en borduren ook een sterk zusterschap onder ons kan creëren en ons het gevoel geeft een gemeenschap te zijn die gastvrij is en anderen uitnodigt om te delen en te leren. Sinds vorig jaar hebben de leden van Espace Fxmme bij verschillende evenementen hun stem laten horen en zijn ze naar verschillende plaatsen in en buiten België gereisd om hun naalden en draden met anderen te delen terwijl ze verhalen uitwisselden en het gevoel van vreugde, samen zijn en solidariteit deelden. In het proces van co-creatie is onze kleine gemeenschap een gebaar van transnationaal feminisme dat een noodzaak is in deze wereld die te maken heeft met massamigratie en globalisering. Onze steken zijn klein maar belangrijk in de strijd tegen het marginaliseren, controleren of negeren van vrouwen en non-binaire mensen.