Youssef Moukil_Untitled_det

Youssef Moukil, oorspronkelijk uit Casablanca en momenteel gevestigd in Brussel, maakt sculpturen van ijzerdraad en koperdraad.

Moukil begon met draad te ‘spelen’ toen hij zeven jaar oud was en maakte zijn eigen speelgoed. Tot op de dag van vandaag gaat Youssef uit van de observatie van zijn omgeving en transformeert hij mensen, dieren en voorwerpen in wezens van draad. In Moukils handen wordt ijzerdraad als katoenen garen waarmee hij breit, naait en borduurt, hoewel zijn gereedschap handschoenen, tangen en nijptangen zijn. Het langzame proces van het weven van de draden geeft de kunstenaar de tijd om de figuren die hij tot leven brengt te bestuderen en te begrijpen. Wat van een afstand eenvoudige rasters lijken, blijken van dichtbij complexe structuren van knopen en weefsels te zijn.

Vogels, vliegtuigen, boten, dolfijnen, een man die uit een mysterieuze ruimte stapt: Moukils onderwerpen onthullen zijn voorliefde voor symbolen van beweging en vrijheid.
In zijn sculpturen ontmoet de kracht van het ijzer de delicatesse van het fabricageproces en de grootte, soms realistisch en soms totaal buiten proportie, doen ons denken aan kindertekeningen of surrealistische films waarin alles mogelijk is: een wereld waarin dolfijnen groter zijn dan boten, waarin vogels en vliegtuigen van dezelfde grootte samen in de lucht kunnen vliegen of op een boomtak kunnen rusten.

EERDERE EVENEMENTEN

7 – 10/09/2023: Works by Youssef Moukil @ Brussels Gallery Weekend 2023
Documentatie door Depborah Ephrem hier

FOTOGALERIE