R55A4674

Nastasya Kharytonova is een Oekraïense kunstenares die momenteel in Brussel woont. Voordat ze schilderkunst als haar favoriete medium koos, studeerde ze grafische vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Kiev en experimenteerde ze met scenografie.

Nastasya’s visuele universum wordt bevolkt door elementen die tegelijkertijd teder en bloederig zijn. De stijl, gekenmerkt door nerveuze potloodstreken en felle verfkleurvlakken, doet denken aan kindertekeningen. Hieruit haalt Nastasya gestileerde elementen (bloemen, teddyberen, dieren) en schildert op een impulsieve manier die willekeurig lijkt. Deze kinderlijke sfeer wordt verstoord door kleurvlekken die doen denken aan bloed, versperde ogen, lijkbleke gezichten en handen en onscherpe, schimmige achtergronden.

Nastasya komt  in contact met kindertekeningen via creatieve workshops die ze voor kinderen in brussel faciliteert maar ook al eerder in haar jeugd, via haar moeder (die in een kleuterschool voor kinderen met speciale behoeften werkte), kwam ze al in contact met neurodivergente kinderen.

Haar schilderijen kristalliseren echter beelden van jeugdherinneringen, bloeiende tuinen en etherische wezens, verstoord door gevoelens van angst en geweld. Dromerige sferen huisvesten beelden die zijn vastgelegd uit de dagelijkse realiteit, zoals ervaren door de kunstenaar zelf, herinnert en getransformeerd door het proces van hun begrip en acceptatie (of niet).

De laatste tijd is Nastasya abstractie gaan verkennen in plaats van figuratie, als reactie en als een manier om met het begin van de oorlog in het land van herkomst om te gaan.

Het resultaat is een griezelig oeuvre dat de kijker onderdompelt in een wereld waar dromen, nachtmerries, herinneringen en werkelijkheid één worden.

EERDERE EVENEMENTEN

6-22.06.2024 Goud Zout Boetiek
05.05.2024 Open studio day
01-02.12.2023 Tales from the first Floor / See is For Story, Tea is for Telling
7-10.09.2023 Rada. Ukrainian Sun @ Brussels Gallery Weekend 2023
Documentatie door Deborah Ephrem hier.

FOTOGALERIE