bb11_Gropiusbau_©_Mathias_Voelzke
WhatsApp Image 2021-05-18 at 15.28.41

Met Zone de Troc opent Pélagie Gbaguidi een participatieve ruimte waarin men voorwerpen, verhalen, tekeningen, geheimen en brieven kan ruilen. De uitwisseling van objecten en ervaringen nodigen uit om tot interactie te komen met een ander. Contacten en ontmoetingen die door de pandemie tot het noodzakelijkste beperkt werden. Zone de Troc is een poëtische strategie die anticipeert op de economische crisis die onvermijdelijk zal volgen op de Covid-19-pandemie. Een kapper, muzikanten en een tarotlezeres lossen elkaar gedurende drie weken af om het publiek te ontmoeten. Wekelijks wordt er ook een markt zonder objecten georganiseerd. Pélagie Gbaguidi maakt in haar artistieke praktijk al geruime tijd gebruik van productiemethodes waarmee ze maatschappelijke verandering op gang wil brengen. Zo draagt Zone de Troc bij aan de reflectie over de uitwisseling van nuttige en symbolische goederen die bevrijd zijn van de liberale en monetaristische economie.

Op woensdag 19/05 kan je tussen 12:00 en 15:00 ook Naïl Sumbul terugvinden in de Zone du troc. Naïl neemt je mee naar de mystieke wereld van de Ney. Al sinds de 18de eeuw staat deze rietfluit symbool voor tolerantie, nostalgie, romantiek. Zijn oorsprong is dan ook in het religieuze en mystieke terug te vinden. Tegenwoordig worden de wondere klanken van de Ney ook gebruikt om meer profane werken te brengen.
Naïl Sumbul is een Turkse muzikant die naast de Ney, ook de klarinet, hobo en viool bespeeld. Naast de meer klassieke podia vind je hem ook vaak terug in de Marollen, waar hij zijn thuisbasis heeft.

Tussen 16:00 en 19:00 maakt Naïl plaats voor Junio Jocol.
Junio is naast zijn werk als solo muzikant ook actief binnen andere muzikale projecten zoals ‘Les Azacuanes’ en ‘Tropicant’. In de Zone du troc verteld hij je graag meer over deze projecten, maar ook over hoe hij zelf een homestudio wil maken.

Protocol Zone du troc

De bezoekers worden uitgenodigd naar Zone de Troc te komen met een persoonlijk voorwerp en een verhaal, in de geest van schenking, uitwisseling en vrijgevigheid. De verhalen kunnen ook ter plaatse geschreven worden in registers op de aanwezige tafels. In ruil daarvoor zal de bezoeker een voorwerp naar keuze kunnen meenemen (dat een andere persoon zal hebben neergelegd). Al deze objecten en verhalende bronnen zullen een collectieve biologie van de stad vormen en zullen tijdens het festival in omloop worden gebracht, gelezen, verspreid en tentoongesteld in de ruimte.

Kenmerken van het object:

  • Eerder een niet-utilitair object van klein-middelgroot formaat
  • Een emotioneel geladen, niet-commercieel object.

De waarde van de uitwisseling ligt in het gevoel van vrijgevigheid en collectief delen. Het ruilobject wordt voorgesteld als een voorwerp dat men heeft liefgehad en dat men zou willen afstaan voor een collectieve inspanning om een project van duurzame samenleving tot stand te brengen.

Meer informatie over het festival en het programma vind je hier.