Espace fxmme, opgericht kort voor de pandemie, is een tijdgebonden ruimte die elke donderdag plaatsvindt in kunsthuis Globe Aroma in Brussel, België. Het is een platform voor vrouwelijke/non-binaire kunstenaars en creatievelingen om een veiligere ruimte te creëren in een omgeving die voorheen werd gedomineerd door een mannelijke aanwezigheid.

Op 11 juni gaat Espace Fxmme naar Rode Kruisopvangcentrum Alsemberg  om een workshop te geven over verschillende textieltechnieken.

Deze workshop wordt georganiseerd als vervolg op het project Getting Softer.

  • Sinds november 2021 beoefent Espace Fxmme weven, borduren en patchwork als een manier van het delen van vaardigheden, herinneringen en verhalen op verplaatsing. We zijn er trots op hoe het proces van weven en borduren ook een sterk zusterschap onder ons kan creëren en ons het gevoel geeft een gemeenschap te zijn die gastvrij is en anderen uitnodigt om te delen en te leren. Sinds vorig jaar hebben de leden van Espace Fxmme bij verschillende evenementen hun stem laten horen en zijn ze naar verschillende plaatsen in en buiten België gereisd om hun naalden en draden met anderen te delen terwijl ze verhalen uitwisselden en het gevoel van vreugde, samen zijn en solidariteit deelden. In het proces van co-creatie is onze kleine gemeenschap een gebaar van transnationaal feminisme dat een noodzaak is in deze wereld die te maken heeft met massamigratie en globalisering. Onze steken zijn klein maar belangrijk in de strijd tegen het marginaliseren, controleren of negeren van vrouwen en non-binaire mensen.
  • Het project Extra Muros wil kansen bieden aan vrouwen en alleenstaande moeders die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van vaardigheden en in contact willen komen met verschillende instellingen en individuen die een dialoog tot stand kunnen brengen die uiteindelijk de velden van onderzoek, werkgelegenheid, onderwijs, training en cultuur zal voeden.
    In tegenstelling tot Espace Fxmme zal het programma voornamelijk plaatsvinden in de centra waar de vrouwen verblijven (omdat het bijwonen van sessies in Globe Aroma of buiten de centra niet altijd een optie is).