Maria Muehombo - Biotop

Maria is een multimediale kunstenares. Haar werk  bestaat uit schilderkunst, installaties, soundworks, dans, en muziek. In haar praktijk focust ze op duurzame en biologisch afbreekbare materialen en kunstvormen. Via haar onderzoek naar planten maakt ze werken die geen of weinig impact hebben op de omgeving. Voor Maria is het belangrijk dat haar werk samensmelt met de natuur.

De planten die Maria gebruikt in haar werken zijn aromatische planten.  Naast levende planten maakt Maria vooral gebruik van gevonden voorwerpen. Haar werk is een assemblage van deze vondsten. Haar schilderijen zijn vooral opgebouwd met olieverf, paletmessen en gevonden canvassen.

Om de olieverf te verdunnen, gebruikt ze natuurlijke oliën in de plaats van White spirit.

Kunst maken is voor Maria een moment van bezinning. De rust die ze krijgt tijdens het werkproces is een belangrijk aspect voor haar, ze start zelden tot nooit met een afgeleid idee of concept.

De foto’s die ze dagelijks neemt, zijn een belangrijke inspiratiebron maar worden niet gereproduceerd in haar visueel werk. Daarnaast is Maria ook vaak bezig met muziek en schrijven.

Deze tekst kwam tot stand tijdens een gesprek tussen Maria Linde Lombaerts en Hanne Fatah  2022.