tropicant

Opgegroeid in een familie vol muziek, gitaren en feestjes in Guatemala droomde Junio Jocol van jongs af aan om muzikant te zijn. Getroffen door angst, begon hij met zingen in zijn kamer en minder in publiek. Jaren later toen hij een gitaar krijg bij een bedrijfsfeest, liet hij zijn angst los en wijdde hij zich weer aan de muziek. Artiest Facundo Cabral gaf hem een duwtje in de rug om uit zijn comfortzone te gaan en met zijn voormalige band het land rond te reizen om op festivals te spelen.

Later besloot Junio Jocol de band te verlaten en met zijn rugzak en gitaar door Midden- en Zuid Amerika te reizen om inspiratie en nieuwe ideeën op te doen. Een paar jaar later besloot hij dat het tijd was om Europa te ontdekken. Toen hij in België aankwam ontmoette hij veel mensen die hem aanzetten om te blijven.

Nu in België speelt Jocol naast zijn solocarrière ook in twee verschillende bands; Les Azacuanes en Tropicant. Les Azacuanes is een folkloristische band, terwijl Tropicant meer een dansband is. Hij houdt ervan om muziek genres te mixen en maakt zelfs zijn eigen genre. Junio droomt graag van het onmogelijke en doet dan het onmogelijke. Met zijn band speelt hij op verschillende festivals in België zoals Brussel, Antwerpen, Gent en Tubeke. Zijn droom is om ooit zijn eigen label te openen en artiesten te tekenen.