AFA art et marges
francis

NL

Op 1 juli gaat Art For All naar Francis Doigts “N’appelez pas ça art brut”

Het ART ET MARGES MUSEUM neemt je mee terug in zijn magazijnen, haalt werken boven die door de smaak naar de achtergrond waren verdrongen, serveert zijn nieuwe ontdekkingen op een draaitafel en bevraagt de marges met kunstenaars uit de hedendaagse scène die ons resoluut vragen stellen over de grenzen van de Art brut. Oeps! Noem het geen Art brut, zei hij!

Francis Goidts, een tienjarig jongetje dat in de jaren zestig furieus tekende op een hoek van de keukentafel van het gezin.

Het verhaal speelt zich af in 1962, in een burgerlijke, conservatieve familie in de regio Namen.

Patriarchaat, respectabiliteit, klassieke cultuur, morele orde. Een vader die regeert als absolute meester, een onderdanige moeder, “een slaaf van de woede van de familie” schrijft broer Bruno Goidts, en de jonge Francis die zijn trauma’s doorgeeft in tekeningen “van barbaarse kracht”. Een bijna beschuldigende inhoud die als een delirium wordt beschouwd. Een familiegeheim.

Fantastisch bestiarium, roofvogels met scherpe snavels, honden met scherpe tanden klaar om te bijten, addertongen, lintwormen en verloren tekens, het haar staat overeind en in de ogen, leed wedijvert met wraak. Kwelling en verlatenheid; een uitlaatklep gecreëerd met de middelen van een schooljongen: een gelinieerd notitieboekje, gouache, pastel en kleurpotloden.

Na deze korte periode als kind heeft Francis Goidts (1952-2014) nooit meer getekend, maar zijn talent kwam tot uiting in de literatuur.

Deze ongeveer honderd verontrustende tekeningen werden gered door Bruno Goidts, die besloot ze 60 jaar later uit de vergetelheid te halen.

We spreken met de groep af aan Globe Aroma om 15u30.

Interesse? Neem contact met Amina: 0496 10 86 57 / artforall@globearoma.be