20200509-514A1760
20200509-514A1518

Tijdens de quarantaine kwam Globe Aroma als open kunstenhuis voor een uitdaging te staan. We konden niet langer kunstenaars en creatievelingen verwelkomen, kunst moest het even zonder toeschouwers stellen en het begrip thuis kreeg een totaal andere invulling. 

Om onze secuur opgebouwde gemeenschap niet te verliezen, probeerden we te zoeken naar nieuwe vormen van samenzijn, laagdrempeligheid en bereikbaarheid.

In eerste instantie stuurden we een virtual embrace uit naar ons netwerk. We organiseerden digitale hangouts en creëerden via facebook een gevoel van samenzijn. We beantwoordden de creatiedrang van onze anders talrijke bezoekers met online workshops rond o.a. storytelling, koken en yoga. Muzikanten componeerden via digitale communicatiemiddelen een nummer (dat hopelijk binnenkort gereleased wordt). 

Niet iedereen heeft echter toegang tot internet. Een niet onaanzienlijk deel van de Globe Aroma-gemeenschap was niet op de hoogte van onze virtuele activiteiten. Laat staan dat ze wisten wat alle corona-evoluties of -maatregelen inhielden, toestonden of verboden. Nogmaals bleek hoe moeilijk toegang tot essentiële informatiekanalen in onze huidige stedelijke context blijft en hoe onmisbaar deze informatie in ons dagdagelijkse bestaan is.

We probeerden zoveel mogelijk mensen uit ons netwerk te contacteren om de heersende noden te detecteren. Het werd snel duidelijk dat de crisis nog meer huisvestingsproblemen creëerde, dat de vaste voedselverdeling niet meer doorging, dat er nog meer financieel precaire situaties ontstonden en dat eenzaamheid onder de huid kroop.

In deze crisistijden keken we naar onszelf. Als één van onze doelstellingen probeert Globe Aroma de obstakels weg te nemen die kunstenaars ervan weerhouden hun praktijk verder te zetten. We spraken ons breed netwerk aan en stampten samen met Beursschouwburg en Hobo een dagcentrum uit de grond. We boden er o.a. toegang tot internet, hygiënische ondersteuning, warme en koude maaltijden (met dank aan Les petits riens en Cultureghem), frisse kleren,… Van midden april tot eind juni voorzag het dagcentrum enkele dagen per week zo’n 80 tot 180 mensen van basisnoden. 

Nu de samenleving weer op adem komt, neemt onze reguliere werking weer het heft in handen en laten we de voorbije maanden bezinken.

Bekijk hier de reportage die Bruzz maakte van het dagcentrum.