Tamila (Tengo Eminashvili)_The Hug_2022

De Georgische artiest Tengo Tamila Eminashvili is een multidisciplinaire artiest gevestigd in Brussel. Zij werken met verschillende media, gedreven door de behoefte om zo veel mogelijk technieken te testen en te onderzoeken.

In Georgia gebruikten zij performance- en installatiekunst als queer activist. In 2019 installeerden zij een kast in een zeer populair park in Tbilisi op de dag dat het gevecht tegen homofobie en transfobie gehouden werd, zodat mensen die naar binnen gingen verhalen en inspirerende woorden konden horen, komende van queer mensen. Hun drag optredens werden gehouden bij Club Bassiani, Khidi en Succes Bar, de eerste gay bar in Tbilisi. 

Eenmaal in Brussel begonnen zij de verschillende media te verkennen, zoals schilderen, haken en borduren, om te onderzoeken hoe ze meer persoonlijke en intieme gevoelens konden overbrengen. Zij werken momenteel aan een serie van borduren op röntgenfilms waarmee hun fysieke en emotionele pijn -vaak onzichtbaar voor de meeste mensen- visueel gemaakt wordt. 

Hun schilderwerk -zowel abstract als figuratief- verbeeldt de complexiteit van het menselijke mentale en emotionele leven. Het schilderij Hug (2022), bijvoorbeeld, vermengt de grenzen tussen figuratie en abstractie om een blijk van genegenheid, een omhelzing tussen twee personen, en het verlangen naar eenheid, om één te worden, uit te beelden. Het spreekt ook zeer uitdrukkelijk over het gevaar en de angst om je echte seksuele identiteit in Georgië te uiten en waar, volgens Tengo, veel mensen gedwongen worden of beslissen dat het makkelijker en veiliger is om zich te ‘verschuilen in een heteroseksuele huid’. 

Het volgende project van Tengo is de realisatie van een audiovisuele voorstelling over queer liefde, beginnende met ‘De ridder in de Panters huid’, een episch gedicht van de Georgische middeleeuwse literatuur dat herlezen wordt in een queer perspectief. 

NEWS

05.05.2024 Open studio day 

EERDERE EVENEMENTEN

The Dowry @ Monty, Antwerp 2023