Inside The Moment (Mothers) van Ibrahim Brimo (detail)

Syria Our House

Grensoverschrijdende groepsexpo @ Globe Aroma

Eind 2014 klopt de Syrische beeldhouwer Moussa Ramou aan bij Artspace Flipside in Eindhoven (Nederland). Hij is op zoek naar een atelier. Wie had kunnen denken dat deze rencontre tussen bezieler Luk Sponselee en Moussa Ramou vrij snel zou uitmonden in een overweldigende groepstentoonstelling van meer dan 30 Syrische kunstenaars? Gevluchte kunstenaars maar ook artiesten die nog altijd wonen en werken in Syrië.

Tijdens de eerste maanden van 2016 stroomden de nu getoonde werken binnen uit alle uithoeken van Europa maar ook heel wat uit Syrië. Het is niet nodig om daadwerkelijk te vluchten om je toch niet thuis te voelen in een land in oorlog. Het is belangrijk om mee te geven dat alle ingezonden werken ook daadwerkelijk getoond worden. Voor de Belgische aflevering worden ook nog werken van enkele in Brussel residerende Syrische kunstenaars toegevoegd.

In een indrukwekkende variëteit aan stijlen en kleuren, zien we een staalkaart van de hedendaagse Syrische kunst. Het werk hangt als in een Parijs salon en vertelt het indrukwekkende verhaal van een verscheurd en bedroefd land in beweging. Tegelijk voel je het verlangen van alle kunstenaars om snel een einde te maken aan deze ellende.

De tentoonstelling in Eindhoven (februari – maart 2016) was een doorslaand succes. Het was ook voor het eerst dat een dergelijk grote groep Syrische kunstenaars bij elkaar werd gebracht in Nederland. Veel van de werken hebben ondertussen hun weg gevonden naar andere tentoonstellingen in Nederland en Duitsland.
Voor Globe Aroma worden ze weer bij elkaar gebracht (en, zoals gezegd, aangevuld met enkele ‘Brusselse’ werken).

– – –

Artspace Flipside is een kunst- en cultuurcentrum in Eindhoven. Een voormalige garage in volkse wijk Vaartbroek in het noorden van de stad, die heringericht werd voor de kunsten. Het complex herbergt een grote werkplaats, 17 ateliers, een galerij, een concertzaal/studio, meerdere (repetitie)zalen en een café. Artspace Flipside is een project van stichting Zesde Kolonne, dat sinds 1984 bezig is om kunstenaars, muzikanten en andere creatievelingen een podium te geven.
Artspace Flipside en Zesde Kolonne behoren tot de culturele basisinstellingen van Eindhoven.

De deelnemende kunstenaars aan Syria Our House:

Akram Hamza, Ahmad Al Hammoud, Basem Abufakher, Fouad Abou Saada, Houssam Alloum, Hashem Alshater, Maisoun Alm Al Diin, Nadia Naim, Nouran Almasry, Sari Kiwan, Soha Alayass, Talal Aboudan, Shaher Alzgair, Khawla Alabdullah, Nedal Khweiss, Fouad El Auwad, Abdalla Omari, Kito Sino, Khawla Alabdullah, Nedal Khweiss, Fouad El Auwad, Kito Sino, Khawla Alabdullah, Zakwan Khello, Fouad El Auwad, Salah Sayes.