‘RE-IMAGINE’: Covid-19 door de lens van jonge vluchtelingen en nieuwkomers

Het is inmiddels 3 jaar geleden dat de coronapandemie onze samenleving op zijn grondvesten deed daveren, met ongeziene gevolgen in alle levensdomeinen. De pandemie, en maatregelen om ze in te dijken, had ook een enorme impact op het mentaal welzijn van velen en in het bijzonder de meest kwetsbaren in onze samenleving. Een van de groepen die het extra zwaar te verduren kreeg, maar uit beeld bleef, waren de vluchtelingen en nieuwkomers.

Het voorbije jaar ging Solentra in een actie-onderzoek met jonge vluchtelingen en nieuwkomers op zoek naar de impact van de Covid-19-pandemie op hun mentaal welzijn en hoe ze zijn omgegaan met de crisis. 29 jongeren, afkomstig uit meer dan 10 verschillende landen, maakten foto’s waarmee ze uitdrukken hoe zij de lockdowns en de covidmaatregelen in België ervaren hebben: de moeilijkheden maar ook waaruit ze kracht geput hebben.

Het resultaat is een ontroerende en inspirerende collectie foto’s met persoonlijke verhalen die getuigen van een enorme veerkracht, ondanks de precaire situatie waarin de jongeren leven. 

Om dit traject zichtbaar te maken, kwam Solentra naar Globe Aroma met de volgende vraag: hoe maak je dit werk zichtbaar rond een tentoonstelling?

Globe Aroma koppelde Gaelle Khalife en Deborah Ephrem aan Solentra om de jongeren te helpen hun foto’s en verhalen te presenteren. Ze komen op dinsdag 4 april samen in de Globe Aroma co-working space om samen na te denken over hoe ze hun foto’s kunnen tonen en een gezamenlijk werk kunnen maken.

Het resultaat zal te zien zijn op de tentoonstelling “RE-IMAGINE” in de Pianofabriek!

Vernissage

Op vrijdag 21 april (19-22u) openen we de expo met getuigenissen van de jongeren die deelnamen aan het project. Iedereen is welkom.

Programma:

  • Voorstelling van de resultaten van het actie-onderzoek (Ernesto Gomez Cangas, psycholoog bij Solentra)
  • Getuigenissen van jongeren

Praktische info

  • Periode en openingsuren expo: van vrijdag 21 april t.e.m. dinsdag 4 mei 2023 (doorlopend van 9 tot 20u)
  • Plaats: Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis

Contact: solentra@uzbrussel.be / Tel: 02 477 57 15

Over Solentra

Solentra is expert in psychische zorg en hulpverlening aan mensen met een vluchtelingenachtergrond. Zowel kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en gezinnen kunnen terecht bij ons. Vaak gaat het om oorlogstrauma’s die om een zeer specifieke aanpak vragen.

Dit project van Solentra kwam tot stand met de steun van de Koning Boudewijnstichting (UCB Fonds), Globe Aroma en Pianofabriek.