See is for Story Tea is for Telling_GA_visual

A deep dive into the different possibilities of storytelling (@Kaaistudio’s)

👀✍🏾☕🗣️👁🥟📔

See is for story – Tea is for telling is een focusprogramma samengesteld door de community van kunstenaars, kunstliefhebbers en kunstwerkers die actief zijn in en rond de artistieke werk- en ontmoetingsplek Globe Aroma. 

Vanaf september 2023 brengen we een tijdelijke community van verhalenvertellers, luisteraars, vertalers en tussenpersonen samen rond workshops, performatieve diners, verhalende thee-sessies, try-outs etc. In het eerste weekend van december gebruiken we alle ruimtes van de Kaaistudio’s om deze praktijken te delen met een sympathiek publiek*. 

Het programma zal opgebouwd worden rond enkele thema’s waar de tijdelijke community op dit moment rond werkt (soms individueel, soms collectief): 

  • erfgoed herlezen – speelgoedverhalen – intieme dagboeken – knoedelverhalen – je verhaal naaien – subjectief in kaart brengen – aan een verhaal nippen – de (on)mogelijkheid van vertalen 

*Sommige activiteiten in dit programma zijn uitsluitend voor de actieve community van Globe Aroma, voor andere activiteiten nodigen we dan weer een breed publiek uit.

PROGRAMMA

  • Vrijdag 1 december

→ 14u 🚪 What is a Door? @ Kaaistudios (Concertstudio):

A conversation on accessibility & hospitality of cultural institutions.

Globe Aroma bezoekt in het kader van het project Art for All op maandelijkse basis heel wat verschillende cultuurhuizen voor concerten, expo’s, theater, workshops,… We staan dan telkens voor een deur: soms open, af en toe gesloten of nu en dan onduidelijk welke deur te gebruiken. Het bracht ons bij de vraag hoe een deur eruit zou moeten zien, als ze ons wil verwelkomen.

De voorbije weken ging de community van Art for All op stap met een fotocamera om inspirerende deuren vast te leggen. We nodigen nu alle cultuurwerkers, programmatoren en toevallige geïnteresseerden uit om samen met ons door ons deurencollectie te wandelen en collectieve reflectie te starten over hoe culturele plaatsen zowel fysiek als mentaal toegankelijk zijn.

Gratis zonder online reservering

→ 18u 🥟 Dumpling Tales: performatief diner @ Globe Aroma

Dumpling Tales is een reeks performatieve diners die plaatsvinden in Globe Aroma, waarbij mensen worden uitgenodigd om eten en verhalen te delen. Waarom dumplings? Het maken van dumplings vereist geduld, fysieke inspanning en de wens om tijd te delen met andere mensen. En door ze samen te eten willen we de kunst van het vertellen van verhalen vieren, of ze nu persoonlijk, collectief, traditioneel, verzonnen, waargebeurd zijn… Samen dumplings eten en maken als uitgangspunt om te praten over onze gewoonten, jeugdherinneringen, over wie we zijn en hoe we in de wereld staan.

Voor dit diner zullen artiest Mirra Markhaeva en twee andere koks de gasten verblijden met dumplings uit verschillende landen. Gasten worden van hun kant uitgenodigd om traditionele dumplings te leren maken en een recept mee te nemen als ’toegangsprijs’.  Deze recepten zullen in de toekomst in een boek worden opgenomen.

18u sessie dumplings maken
20u diner

Tickets via Kaaitheather -> PWYC € 12/ 14/ 18* / 20/ 24

Zaterdag 2 december          

→ 14u 🧵 Getting Softer with Espace Fxmme @ Kaaistudios (Dance studio)

Elke donderdag komt een groep vrouwen samen in Globe Aroma in het kader van Espace Fxmme. Ze delen verhalen met elkaar en wisselen uiteenlopende textieltechnieken uit. De voorbije jaren werkte de groep aan een reeks kleurrijke patchworks, gebaseerd op en geïnspireerd door verhalen die zorgvuldig aan elkaar worden geborduurd. De thema’s die door de textielwerken meanderen variëren van moederschap, familie, thuis zijn tot vriendschap en vrijheid.

Tijdens de 2-daagse in de Kaaistudios stellen we de afgewerkte patchworks tentoon in de vorm van een tent die dient als een veilige shelter voor verhalen. Op zaterdag activeren de Espace Fxmme sisters de tent door samen verhalen en ervaringen te borduren, omgeven door de zachte en wilde kleuren van de al bestaande patchworks. Kom langs en leer verschillende verhalende textieltechnieken.

Gratis mits reservatie

→ 14u 🥟 Dumpling Tales: a workshop about food and stories with Mirra Markhaeva @ Kaaistudios

Een gezamenlijke reis langs jeugdherinneringen, recepten en (meer of minder) leuke weetjes over eten. Laten we onze verhalen met elkaar delen en er een tapijt van illustraties, ornamenten en letters van maken met de hulp van artiest Mirra Markhaeva. Het resultaat wordt een kleurrijke muurschildering in Globe Aroma die in het voorjaar van 2024 wordt gerealiseerd. Onze individuele verhalen worden een deel van een groter verhaal. Deze workshop is het vervolg op Dumpling Tales: performatief diner.

Artiest Mirra Markhaeva, momenteel gevestigd in Brussel, werkt met illustratie, grafisch ontwerp, muurschildering en textielsculpturen.

Gratis mits reservatie

→ 16u30 ☕ Tales from the First Floor @ Kaaistudios

Op de eerste verdieping van het Globe Aroma-gebouw bevinden zich de ateliers van de kunstenaars die deel uitmaken van de Artistieke Werkplaats. Globe Aroma begeleidt deze kunstenaars door hen te voorzien van materiaal, een netwerk in de kunsten en een ruimte om te werken en te denken. Hun individuele artistieke praktijken worden ondersteund via op maat gemaakte trajecten die erop gericht zijn de drempel naar het kunstveld te verlagen.

Met Tales from the First Floor willen we het publiek uitnodigen om samen thee te drinken met de kunstenaars…en hun kunstwerken. Kom en ontdek de kunstpraktijken van kunstenaars die actief zijn in Globe Aroma, en ontdek hun werken in de woorden van de kunstenaars, maar ook door hun werken te voelen met de vijf zintuigen.

Gratis mits reservatie

→ 18u 🌶️ Comfort is found in a spicy sauce @ Kaaistudios

Ifrah Yusuf is al gedurende enkele jaren een vaste deelnemer aan de co-creatieprojecten die Globe Aroma heeft opgezet: van TXT is not written plain tot Underneath Which Rivers Flow. Tijdens deze projecten leerden we Ifrah kennen als een fantastische kok die telkens een magische pikante saus uit haar mouw schudde.

Op zaterdag 2 december ben je uitgenodigd voor een experimentele degustatie: samen onderzoeken we hoe we troost kunnen vinden in het verhaal van een pikante saus.

Tickets PWYC € 4/ 6*/8

→ 20u30 👁️ Trying things out @ Kaaistudios

Een glimp van verschillende projecten die nog in de maak zijn, waaronder een theaterproject over de complexiteit van menselijke en liefdesrelaties in onze tijd; een performatieve installatie die uitgaat van een middeleeuws episch gedicht uit Georgië en er een nieuw perspectief op biedt door thema’s als liefde, identiteit en de uitdagingen van het leven in een maatschappij die LGBTQ+ individuen discrimineert te verkennen; een verzameling video’s en foto’s om een breder publiek meer te vertellen over het project Dumpling Tales. Gezien het feit dat de projecten nog in volle gang zijn, is Trying things out voor de aandachtige en zorgzame ogen van degenen die willen ontdekken wat er nog wordt onderzocht en ontwikkeld.

Tickets PWYC € 0/ 5/ 8*/12

→ 23u 💫 Party with Liaison Collective @ Globe Aroma

Liaison Collective is dit jaar in residentie in de repetitieruimte van Globe Aroma om van daaruit te bouwen aan een platform en netwerk dat queer muzikanten met een nieuwkomersachtergrond ondersteunt. Zij sluiten het 2-daagse focusprogramma rond storytelling af met een feest. In de woorden van Liaison:

“We envision a world where music is a tool for social justice and empowerment, where queer musician migrants are celebrated and supported, and where solidarity and community are at the forefront of our work.”

Gratis zonder reservatie: vol is vol

  • VRIJDAG EN ZATERDAG PERMANENT IN DE RUIMTE AANWEZIG:

👁️ Art For All fototentoonstelling (gelinkt aan What is a Door?) in de concertstudio

Globe Aroma bezoekt in het kader van het project Art for All op maandelijkse basis heel wat verschillende cultuurhuizen voor concerten, expo’s, theater, workshops,… We staan dan telkens voor een deur: soms open, af en toe gesloten of nu en dan onduidelijk welke deur te gebruiken. Het bracht ons bij de vraag hoe een deur eruit zou moeten zien, als ze ons wil verwelkomen.

De voorbije weken ging de community van Art for All op stap met een fotocamera om inspirerende deuren vast te leggen. Welkom om tijdens dit 2-daags focusprogramma door onze deurencollectie te wandelen en een collectieve reflectie te starten over hoe culturele plaatsen zowel fysiek als mentaal toegankelijk zijn.

📹 Media Lab Station in de bar

Een tijdelijke ontmoetings- en werkruimte voor de jongeren waarmee we werken in het kader van het project Art for You(th). Elke woensdagnamiddag komen jongeren van opvangcentra zoals Fedasil Schaarbeek en Bordet in een informele sfeer bezit nemen van de ruimte en de apparatuur van Globe Aroma. Tijdens See is for Story, Tea is for Telling wordt een deel van de bar van Kaaistudios omgetoverd tot een medialabstation gehost door Boly Mpongo. Met video- en geluidsapparatuur zullen de jongeren kunstenaars en gasten interviewen en het hele focusprogramma documenteren, waardoor er meerdere verhalen ontstaan door hun ogen en stemmen.

🎪TENT door Espace Fxmme in de dansstudio

Elke donderdag komt een groep vrouwen samen in Globe Aroma in het kader van Espace Fxmme. Ze delen verhalen met elkaar en wisselen uiteenlopende textieltechnieken uit. De voorbije jaren werkte de groep aan een reeks kleurrijke patchworks, gebaseerd op en geïnspireerd door verhalen die zorgvuldig aan elkaar worden geborduurd. De thema’s die door de textielwerken meanderen variëren van moederschap, familie, thuis zijn tot vriendschap en vrijheid. Tijdens de 2-daagse in de Kaaistudios stellen we de afgewerkte patchworks tentoon in de vorm van een tent die dient als een veilige shelter voor verhalen.

This programme is created by everyone in and around Globe Aroma. Currently, these people circle around our cosmos:  Nastasiya Kharitonova, Liaison Collective (Mariami Ochigava, Erekle Mgeladze Stela Namgaladze), Ali Almir, Mirra Markhaeva, Egoo Dallas, Kled Kapexhiu, Tatiana Zubieta, Habib Saher, Tamila, Tamara (ttamo) Mamulashvili, Anch1t, Giorgi Elizbarashvili, Henri Keller, Karl Joonas Alamaa, Salome Grdzelischvili, Shilemeza Prins, Ifrah Yusuf, Sepideh AlaghaSmaia Abdul, Oyuna (Oyunchimeg) Bayanjargal,Hafiza Azimi, Gueladio Ba, Alice Ciresola, Fadia Fraide, Gaëlle Khalife, Marjoleine Maes, Amina Saâdi, Brecht Theunis, An Vandermeulen, Raf Muylle, Sara Pasternacki Pereira, Boly Mpany Mpongo, WA, New South, The Kitchen (Reem Shilleh, Mohanad Yaqubi, Joachim Ben Yakoub, Yazan Khalili, Omar Jabary Salamanca, Christopher Daley), Looops, Terra Nova, Pigment, etcetera

✍️ concept, production, support Globe Aroma | co-production Kaaitheater

🙏 thanks Monty, Europalia, VGC, Vlaamse Gemeenschap, De Nationale Loterij, Welzijnszorg, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen