IMG_20240123_181341

Globe Aroma opent haar keuken en ontvangt een reeks experimentele en collaboratieve workshops als onderdeel van het project Cuisine des subalternes.

Cuisine des subalternes is een artistiek en activistisch project van Ichraf Nasri, gedragen door het collectief Xeno-. Het is een reeks experimentele en collaboratieve workshops waarbij mensen met een migratieachtergrond en ballingschap worden uitgenodigd om samen traditionele recepten te bereiden.

De workshops van Cuisine des subalternes zijn tegelijkertijd:

  • Kringen van gesprek en ondersteuning voor de deelnemers.
  • Een onderzoeksapparaat om getuigenissen te verzamelen die zullen leiden tot een publicatie.

Het onderzoek verkent hoe de circulatie van voedsel en culinaire praktijken het postkoloniale sociale orden kan versterken of uitdagen, door te betrekken en te oefenen met Tunesische huisvrouwen (inclusief mijn familie), culinaire professionals, boeren, handelaren… We onderzoeken de commensaliteit als een collectieve en geritualiseerde prestatie. We benaderen tradities als potentiële strategieën van verzet. Voedselsoevereiniteit is een integraal onderdeel van emancipatie, en brood is een symbool van strijd.

Via collaboratieve kookworkshops analyseren we door middel van praktijk hoe iconische gerechten zich hebben aangepast; we bedenken alternatieve toekomsten/heden voor verloren gerechten; we adresseren tekortkomingen en deprivaties; we overwegen culinaire gebaren en technieken, evenals de plaatsen en ritmes van gezelligheid in een levend onderzoeksproces.

Het doel is om weg te stappen van eurocentrische epistemologische patronen door erkenning te geven aan andere ontologieën. Met de keuken als studiegebied dienen de voedingsmiddelen zelf als bemiddeling tussen Ichraf en de gesprekspartners.

De workshops vinden elke dinsdag plaats tot 18 juni, van 10.00 tot 14.00 uur, en zijn voorbehouden aan personen die zijn uitgenodigd door Ichraf Nasri en de gemeenschap van Globe Aroma.

Beeld: Ichraf Nasri, Olive harvest meal in Henchir Lksour, my grandfather’s land (northern Tunisia), 2023