Image_episode_3_mercredi14juin_page-0001(1)

Schrijfworkshop met Samah Hijawi

#creatief schrijven #poëzie #meertalig #futurologie

Door de eeuwen heen hebben mensen gedichten geschreven over het eten waar ze van houden. Eten maakt ons blij en brengt intense emoties met zich mee, het brengt herinneringen naar boven en neemt ons mee vooruit in de tijd. In deze workshop schrijven we een gedicht gebaseerd op een recept voor voedsel dat we graag eten. Omdat we weten dat voedsel anders smaakt afhankelijk van waar het wordt gekookt en wie het kookt… laten we aanwijzingen achter zodat mensen in de toekomst weten wat de belangrijkste geuren, smaken, kleuren en emotionele toestanden zijn van het voedsel waar we van houden.

Deze workshop poëtisch schrijven wordt begeleid door kunstenaar Samah Hijawi, die je uitnodigt om de keuken opnieuw te bekijken als een plaats van verzet. Het is een ruimte om te delen en te experimenteren, waar we onze krachten bundelen om de wereld te schrijven die we willen zien, waar we onszelf toestaan om samen te dromen. Deze aflevering maakt deel uit van een serie workshops in het kader van “Ecrire pour faire advenir. “.

Onze dromen zijn gekoloniseerd door apocalyptische visies en worden grotendeels in stand gehouden door het geroezemoes van de media. Technocratische taal, economische bevelen en het oorlogsspook zijn ons leven en onze gesprekken binnengedrongen. Meer dan ooit is het essentieel om te schrijven in plaats van te verdragen, om ons een nieuw paradigma voor de samenleving voor te stellen, om de deuren naar nieuwe horizonten te openen.

Zoals de schrijver Felwine Sarr het zo mooi zegt: “De toekomst ontstaat omdat we er in het heden over nadenken. We projecteren het in onze verbeelding, in ons denken, en we handelen om het te laten gebeuren. Je moet een visie hebben. Je moet een visie hebben over waar je naartoe wilt. Je moet een visie hebben op het soort samenleving dat je wilt creëren om het te laten gebeuren.

____________________________________________

Plaats: Globe aroma, Rue de la Braie 26, 1000 Brussel

Datum: woensdag 14 juni 2023 van 18.30 tot 21.30 uur.

Voorwaarden voor deelnemers: Gratis toegang. Er wordt geen voorkennis of schrijfvaardigheid verwacht, alleen nieuwsgierigheid en openheid zijn welkom. De discussies vinden plaats binnen een antiracistisch, feministisch, decoloniaal, ecologisch en intersectioneel kader. Deze schrijfworkshop maakt deel uit van een serie van meerdere sessies die meestal op woensdagavond plaatsvindt, dus voel je vrij om één sessie, meerdere of de hele serie te volgen!

Talen: De workshop wordt gegeven in het Frans en Engels, maar alle deelnemers zijn welkom om te schrijven in de taal van hun keuze (Frans, Engels, Arabisch, Perzisch, Italiaans, Lingala, Spaans, Swahili, Vlaams, Farsi, etc.).

Publicatie project: Deze reeks workshops poëzie schrijven zal resulteren in de publicatie van een meertalige dichtbundel (eind 2023).

Productie, ondersteuning & partners: Geproduceerd door de vzw Looops met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Globe Aroma en The Kitchen. We willen ook graag Lagrange bedanken voor haar steun aan het begin van dit project.

Contact: luce@looops.org