Sonic Sessions Residency by Tashattot
Sonic Sessions Residency: Residentieprogramma voor elektronische muziek
De Sonic Sessions Residency is een uitwisselingsprogramma gericht op elektronische muziek, ontworpen om expertise, repetitieruimte en een platform te bieden aan muzikaal talent uit de SWANA-regio (Zuidwest-Azië en Noord-Afrika) dat nu in België woont. Deelnemers krijgen toegang tot de muziekruimte bij Globe Aroma, waar zij samenwerkingen, repetities, workshops, gesprekken en bijeenkomsten kunnen organiseren. Het programma sluit af met een concert van de deelnemende muzikanten in februari 2025, waar zij hun gezamenlijke werk aan een livepubliek kunnen presenteren.
De Sonic Sessions Residency is een creatief traject van twee maanden (van december 2024 tot februari 2025) waarin drie elektronische muzikanten worden uitgenodigd om de politieke dimensies van muziekproductie te verkennen. De residentie heeft als doel uit te dagen en te onderzoeken hoe muziek kan dienen als een politiek instrument—een manier om identiteit te bevestigen en de relatie met persoonlijke en gemeenschappelijke geschiedenissen uit te drukken.
Door middel van samenwerkingssessies, workshops en reflectieve discussies verkennen de deelnemers hoe muziekproductie een proces van solidariteit kan worden en manieren kan onthullen om culturele en politieke thema’s aan te pakken. Daarnaast verdiepen ze zich in het versterken van culturele en politieke identiteit door middel van geluid, waarbij invloeden uit traditionele revolutionaire muziek in hun eigen creaties worden geïntegreerd.
Deelnemende artiesten van de eerste editie van de Sonic Sessions Residency:
Kamel Badarneh (SAWT)
SAWT (Arabisch voor geluid) is het alias van de Palestijnse, in Brussel gevestigde elektronische muziekproducent Kamel Badarneh. Binnen de werelden van techno, ambient en experimentele muziek streeft SAWT ernaar de grenzen tussen deze genres te vervagen en een klankgebied te ontdekken waarin ze harmonieus samenkomen. Zijn muziek draait om een voortdurende diepgaande zoektocht naar een unieke sound signature; veldopnames, analoge machines en geluidsontwerptechnieken zijn zijn belangrijkste instrumenten.
Met vijf uitgebrachte EP’s heeft SAWT dansvloeren in België én daarbuiten in beroering gebracht: Spanje, Oostenrijk, Duitsland, Turkije, Frankrijk, Marokko en natuurlijk Palestina.
Discografie:
- Music for Checkpoints / 2017
- PERMA-INPUTS / 2019
- SOBERS / 2021
- 5 BLOCKS / 2023
- Sensitive Content / 2024
Joseph Jadam (Maltash)
Joseph Jadam is een Libanese muzikant gevestigd in Brussel. Hij onderzoekt de vermenging van traditionele Arabische en popmuziek met donkere genres zoals psych rock, stoner, darkwave en industrial. Zijn werk weerspiegelt een toewijding aan het samensmelten van culturele wortels met een sombere, atmosferische klankwereld, waar vertrouwde melodieën botsen met gruizige, experimentele ondertonen.
Een van Jadams belangrijkste projecten is Maltash, zijn soloproject waarin zijn kenmerkende stijl volledig tot zijn recht komt. Daarnaast werkt hij samen met Othman Cherradi in het project Araf (dat ambient en mystieke texturen verkent) en met Freya Edmondes in Avril Spleen (gericht op melancholische en introspectieve klanken). Zijn muziek verschijnt op gerenommeerde labels zoals Opal Tapes, Tartarus Tapes, Modular Mind en Antibody.
Nazanin Yalda
Nazanin Yalda is een Iraanse muzikant en componist gevestigd in Brussel. Haar muzikale reis begon op 10-jarige leeftijd met piano en zang. Later verdiepte ze zich in Iran’s rijke Dastgah-traditie via haar instrument, de sétār.
Als afgestudeerde van de muziekschool van Teheran zette ze haar studies voort aan het CRR in Parijs. Na haar diploma behaalde ze twee masterdiploma’s met grote onderscheiding in klassieke piano en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Ze is medeoprichter van de groepen Floèmee (een Iraanse elektronische band) en Xilema Duo (een pianoduo voor vier handen). Gedreven door een fascinatie voor kleur en symbiose in de kunsten, onderzoekt ze hoe verschillende werelden en tradities kunnen samenkomen om iets nieuws te creëren of op een manier te coëxisteren die ze verrijkt.
Over de samenwerking
Deze residentie wordt georganiseerd in samenwerking met en gehost door het Tashattot Collective. Tashattot is een in Brussel gevestigd collectief dat kunstenaars en culturele beoefenaars uit de SWANA-regio in Europa ondersteunt. Met steun van Globe Aroma en Ancienne Belgique lanceert Tashattot een nieuw residentieprogramma voor elektronische muzikanten die in Brussel wonen. Dit programma biedt gedurende twee maanden zowel technische als artistieke ondersteuning aan vier elektronische muzikanten.