filmpremière-BXL-NORD

kortfilm BXL-NORD

In de Brusselse Noordwijk, in de schaduw van de Manhattan-torens, kruisen migranten, wijkbewoners en toevallige passanten elkaar. Said, een nieuwe Brusselaar die in de wijk woont, droomt ervan zijn gezin een betere toekomst te geven. Hij wil graag een zelfstandige ambulancedienst oprichten. Hij offert alles op voor zijn droom maar al snel blijkt zijn droom niet meer dan een luchtbel. Een bikkelharde confrontatie met sociale onrechtvaardigheid.

BXL-NORD is een sociaal-artistiek filmproject van Globe Aroma. De leiding was in handen van regisseurs Jan Geers en Jamal Boukhriss. Het verhaal is geïnspireerd en gebaseerd op verhalen en improvisaties van bewoners en bezoekers in de Noordwijk. 22 acteurs spelen een rol in de film. Brusselse vrouwen en mannen, tussen 9 en 86 jaar, met 10 verschillende nationaliteiten: een taximan en huisvrouwen, muzikanten en bedienden, vluchtelingen en andere nieuwkomers.

Een ware smeltkroes, die zich ook weerspiegeld ziet in de crew van de film: 6 deelnemers aan de workshops werden als stagiair ingezet op de filmset; binnen de decorploeg, als accessoirist, als assistent licht of steward.

van & met

El Hadji Abou Sy, Emmanuèlle Pollet, Georgette Vandecruys, Hein van den Brempt, Hussein Ali Al Zoubaidi, Jacques Bugingo, Jeanine Hannaert, Jean-Pierre Tourneur, Juliette Vrancken, Lize Peeters, Luce Aerts, Mahamadou Abdoulaye, Mohamed Akalay, Mohammed Aitba, Morlaye Conté, Mustapha Hadir, Nicole Lehaux, Saïd El Jaroudi, Samba Sy, Scherezade Lizarrago Gamero, Shilemeza Prins, Souhil Moulay Taib, Souleymane Diané, Thomas Van Campenhout, Yao Issifou, Youri Dirkx

PROJECT IN BEELD

© Fotos door Andreas van Esbroeck