Gueladio et les griots
gueladioba

Over Gueladio
Gueladio maakt al sinds zijn 9de muziek dankzij zijn vader.
Eerst met de groep ‘Khumaru’ van Touré Kunda en Hamidou Touré, waar hij leert zingen en ritme houden. 2 jaar later leert hij van zijn vader gitaar spelen.

Oorspronkelijk afkomstig uit Mauritanië, verhuist Gueladio naar Dakar, Senegal, om er bij Baaba Maal in de leer te gaan. Zo leert hij de folkloristische ritmes en zangtechnieken. Wanneer hij terug in Mauritanië is, begint hij bij verschillende groepen te spelen.

In 2016 ontvlucht hij de sociale en politieke onrechtvaardigheid in zijn thuisland en komt hij naar België, waar hij al snel bij het Brusselse open kunstenhuis Globe Aroma terechtkomt. Naast zijn eigen project met de groep ‘les Griots’ (waarover hieronder meer informatie), speelt hij vaak samen met andere Brusselse muzikanten.

Zijn muziek

Zijn muziek valt het best te beschrijven als West-Afrikaanse blues met veel traditionele invloeden, vooral uit de griots-cultuur zoals bij de Peul.  Naast een groot aantal concerten heeft Gueladio Ba ook meegewerkt aan de muziekscore voor de Bruzz-documentaire over het klein kasteeltje (waar hij lange tijd zelf verbleef), het theaterstuk ‘Edmond & Samba’ van Marc Bober en met Hans van Cauwenberghe en staat zijn nummer ‘Samba’ op de Globe Aroma compilatie ‘SE LAL BUM’.

Hij werkt ook vaak samen met Muziekpublique, waar hij een aantal concerten speelde, oa in de ‘world music chain’ en het ‘hide en seek’ festival. Voor de release van Se Lal Bum stond hij op de planken van de Ancienne Belgique.

Gueladio & les griots
In de generatie voor de twee broers Guéladio en Cheykhou Bâ was er een grote Mauritaanse familie van griots genaamd BâGuisse, ontstaan uit de alliantie van de twee families Bâ en Guisse. De vader van Guéladio en Cheyhkou, Saïdou Bâ, muzikant en griot, maakte deel uit van deze familie. Bekend omwille van de techniek van het traditionele instrument “de HODOU” en de gitaar die hij ontwikkelde. Gedurende zijn levensloop slaagde hij er in om wereldwijd mensen te laten luisteren naar Mauritaanse klanken.

De wandeling van de griots zal je meevoeren op de golven van traditionele Mauritaanse muziek, blues, jazz en afrodans. Met hun instrumenten ontmoetten ze elkaar om een dialoog met het publiek te creëren over hun hedendaagse situatie. De muziek van Gueladio & les griots vertrekt vanuit een engagement voor wereldvrede en het delen van cultuur.

Gueladio & les griots bestaat vandaag uit de volgende ervaren muzikanten: Cheykhou Ba (Hoddu,percussie, drum, kalebas en talking drum), Gaëtano Vullo (basgitaar), Baptiste Beignon-Pivert (alt-saxofoon en harmonica) en Gueladio Ba (zang en gitaar).

Meer video’s van Gueladio: