flyer_final-1

In het kader van de tentoonstelling PASSAGES die momenteel loopt in de ruimte ‘Qartier’ van het metrostation Bourse in Brussel, ontvangt Globe Aroma een discussieavond over de situatie van vrouwen zonder papieren, georganiseerd door de vzw. Habitant.e.s des images.

  • Taal ? Frans
  • wanneer ? vrijdag 17 februari 2023 van 17u tot 20u
  • Reservatie ? Via mail : admin@habitants-des-images.be

Op het programma van de avond:

Getuigenissen, eisen, uitwisselingen & artistieke intermezzo’s.

De vrouwen vragen bijvoorbeeld om de oprichting van politieteams zodat vrouwen zonder papieren klachten kunnen indienen zonder het risico te lopen gearresteerd te worden.

“Diamilatou: Vrouwen zonder papieren worden verkracht en uitgebuit. Ik ken er die een klacht zouden willen indienen maar geen bewijs hebben, en ze hebben met niemand gesproken toen het gebeurde. Bijvoorbeeld een van hen, een man dwong haar om met andere mannen mee te gaan. Ze gaat niet naar de politie. Als je naar ze toe gaat maar je hebt geen papier is het een groot risico.”

Zij willen ook dat moeders zonder papieren voldoende kinderbijslag kunnen krijgen en gratis toegang tot diensten.

“Liliane Flore: Mijn kleine meisje is 2 jaar oud. Ze is erkend door haar vader in België. De procedure loopt, maar ik krijg niets. Ik begrijp het niet. De tijd verstrijkt. Kinderen kunnen onze werkelijkheid niet ervaren. Het kind koos er niet voor om gemarteld te worden. En we moeten aan de toekomst denken. Hoe zal een kind omgaan met de natie die hem als kind martelde? Onze kinderen moeten toegang hebben tot gratis activiteiten en hun kindertijd beleven.”

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Comité Ongedocumenteerde Vrouwen, het Centrum voor Ballingschap en de vzw Xeno-.

Over de tentoonstelling PASSAGES:

In het metrostation Bourse, in het hart van Brussel, vindt de tentoonstelling PASSAGES! plaats, samengesteld door Ichraf Nasri.

U ontdekt het project H/histoire(s) de femmes d’Exil die je laat kennismaken met reizende poppen, magische maskers… magische maskers, helende recepten, oorlogsverhalen en foto’s en foto’s uit een ander tijdperk.

H/histoire(s) de femmes d’Exil is een project dat vertelt over Geschiedenis met een hoofdletter ‘H’ aan de hand van de verhalen van Brusselse vrouwen. Sinds 2015 zijn verschillende groepen vrouwen bij elkaar gekomen met steun van het Ballingschapcentrum. Elke vrouw heeft een object gemaakt en een tekst geschreven op basis van ARCHIEF, REMEMBRIEF en FICTIE om over zichzelf en de maatschappij te praten. Het is dan ook een van de producties van van 7 jaar workshops die wordt tentoongesteld in de Beurs.

H/histoire(s) de femmes d’Exil is een project van de VZW Habitant.e.s des images, gemaakt door de kunstenaars Adèle Jacot en Mélanie Peduzzi. De tentoonstelling is een uitnodiging van Zinnema en de ASBL Xeno- die vrouwelijke/raciale artiesten belicht. geracialiseerde kunstenaars.