Image_episode_4_mercredi21 juin_page-0001

Schrijfatelier met Samah Hijawi

#creatief schrijven #poëzie #meertalig #futurologie

Welke plant heeft altijd deel uitgemaakt van je leven, van je gelukkige momenten? Is het een boom? een kruid? een bloem? In de toekomst zullen we niet langer gescheiden zijn van alles om ons heen. Wij, en alle levende wezens om ons heen, zullen eindelijk in staat zijn om ons met elkaar te verbinden en vrij met elkaar te communiceren. In deze wereld leren we en helpen we elkaar. In deze workshop gaan we een gedicht schrijven waarin we onszelf voorstellen hoe we in deze toekomst leven, in een harmonieuze wereld met andere levende wezens!

Deze poëtische schrijfworkshop wordt geleid door kunstenares Samah Hijawi, die je uitnodigt om onze banden met planten te heroverwegen. Het is een ruimte om te delen en te experimenteren, waar we onze krachten bundelen om de wereld te schrijven die we willen zien, en waar we onszelf toestaan om samen te dromen. Deze sessie maakt deel uit van een reeks workshops in het kader van “Ecrire pour faire advenir. “.

Onze dromen zijn gekoloniseerd door apocalyptische visies en worden grotendeels in stand gehouden door het geroezemoes van de media. Technocratische taal, economische geboden en het oorlogsspook zijn ons leven en onze gesprekken binnengedrongen. Meer dan ooit is het essentieel om te schrijven in plaats van te verdragen, om ons een nieuw paradigma voor de samenleving voor te stellen, om de deuren naar nieuwe horizonten te openen.

Zoals de schrijver Felwine Sarr het zo mooi zegt: “De toekomst ontstaat omdat we er in het heden over nadenken. We projecteren het in onze verbeelding, in ons denken, en we handelen om het te laten gebeuren. Je moet een visie hebben. Je moet een visie hebben over waar je naartoe wilt. Je moet een visie hebben op het soort samenleving dat je wilt creëren om het te laten gebeuren.

____________________________________________

Plaats: Globe Aroma, Rue de la Braie 26, 1000 Brussel

Datum: woensdag 21 juni 2023 van 18.30 tot 21.30 uur.

Voorwaarden voor deelnemers: Gratis toegang.

Er wordt geen voorkennis of schrijfvaardigheid verwacht, alleen nieuwsgierigheid en openheid zijn welkom. De discussies vinden plaats binnen een antiracistisch, feministisch, decoloniaal, ecologisch en intersectioneel kader. Deze schrijfworkshop maakt deel uit van een serie van meerdere sessies die over het algemeen op woensdagavond plaatsvinden, dus voel je vrij om slechts één sessie, meerdere of de hele serie te volgen!

Talen: De workshop wordt gegeven in het Frans en Engels, maar elke deelnemer wordt uitgenodigd om te schrijven in een taal naar keuze (Frans, Engels, Arabisch, Perzisch, Italiaans, Lingala, Spaans, Swahili, Vlaams, Farsi, etc…).

Publicatie Project: Deze reeks workshops poëzie schrijven zal resulteren in de publicatie van een meertalige dichtbundel (eind 2023).

Productie, ondersteuning & partners: Geproduceerd door de vzw Looops met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Globe Aroma en The Kitchen. We willen ook graag Lagrange bedanken voor haar steun aan het begin van dit project.

Contact: luce@looops.org