Mirra webpage banner

Mirra Markhaeva is een visueel kunstenares, gevestigd in Brussel en komt oorspronkelijk uit de Republiek Boerjatië (zuidoost Siberië). Ze werkt met illustraties, grafisch design, muurschilderingen en sculpturen van textiel.  

Haar recente praktijk is gefocust op de productie van (wand)tapijten. Hiervoor neemt ze vaak als uitgangspunt illustraties die gebaseerd zijn op de herinneringen aan haar kindertijd en ervaring van het opgroeien in een Buryat dorp. Veel aspecten van de buryat-cultuur komen terug in haar visuele verbeelding: verering van voorouders, boeddhisme, sjamanisme, de Siberische natuur en kleine stukjes inheemse ervaring die door de Russische assimilatie bewaard zijn gebleven. Voor Mirra creëert het ‘vertalen’ van een illustratie naar wandtapijt, of een ander medium, een andere relatie met de kijker, een meer intieme en tactiele.

Door in de (her)ontdekking van haar eigen cultuur te duiken via kunst, reflecteert Mirra op haar afkomst, ze brengt de stemmen van haar voorouders over maar stelt zich ook de vraag hoe om te gaan met (im)materieel erfgoed dat vandaag de dag in gevaar is. Op een of andere manier is haar praktijk een vorm van activisme om in de Buryat cultuur te duiken en het Russische imperialisme aan te klagen dat vele inheemse volkeren van Siberië en het Verre Oosten het zwijgen heeft opgelegd. Teruggrijpend op de kennis en herinneringen doorgegeven van generatie op generatie in haar eigen familie, door haar moeder en grootmoeder, maakt de kunstenares deel uit van een groter verhaal tussen generaties.

Het universum dat Mirra Markhaeva oproept -een mix van sci-fi en futuristische fantasieën en traditionele figuren en symbolen- wordt voornamelijk bevolkt door vrouwelijke mythologische wezens. Vrouwenstemmen waren het meest verstomd en door hun aanwezigheid te visualiseren, werd Mirra Markhaeva’s werk een manifest voor een Boerjatië dat vrij is van racisme, seksisme, leeftijdsdiscriminatie en andere vormen van discriminatie.

Naast de ontwikkeling van haar eigen individuele praktijk, maakt Mirra Markhaeva ook deel uit van The Post Collective, een autonoom platform van co-creatie, co-leren en cultureel activisme gecreëerd door en voor vluchtelingen, asielzoekers, ‘papierlozen’ en hun complicaties. Als persoon zonder papieren zijnde, ziet Mirra kunst als een vorm om sociale en politieke onrechtvaardigheden te uiten.

NEWS

05.05.2024 Atelier in beeld Open Studio Day

EERDERE EVENEMENTEN

7 – 10 / 09 / 2023: Assimilated @ Brussels Gallery Weekend 2023
Documentatie door Deborah Ephrem hier

FOTOGALERIE