Dina Nayeri 2016

In samenwerking met Passa Porta

Hoe voelt het om vluchteling te zijn? Schrijvers Dina Nayeri en Behrouz Boochani kunnen deze vraag maar al te goed beantwoorden. In Globe Aroma vertellen ze over hun ervaringen en die van hun lotgenoten.

Dina Nayeri: maker van haar eigen geluk

Haar leven leest als een sprookje, maar dat is het allesbehalve: in 1988 vluchtte Dina Nayeri op achtjarige leeftijd met haar moeder en broer uit Iran. De reden: Dina’s moeder had zich bekeerd tot het christendom, wat haar het leven kon kosten. Het drietal kwam terecht in een vervallen Italiaans hotel, dat was omgevormd tot vluchtelingenkamp. Uiteindelijk kregen ze asiel in Amerika, de vader bleef achter in Iran. In de VS studeerde Nayeri aan Princeton en Harvard, werkte voor een groot consultancybedrijf, en groeide uit tot een gevierd schrijfster.

The ungrateful refugee

In haar literaire reportage The Ungrateful Refugee verweeft Nayeri haar eigen levensverhaal met dat van lotgenoten. Met verrassende en provocerende vragen peilt ze naar de essentie: hoe is het om vluchteling zijn? Nayeri schetst echte, menselijke verhalen over wat het betekent om je huis te moeten ontvluchten, grenzen over te steken en helemaal opnieuw te moeten beginnen.

Behrouz Boochani: klokkenluider voor vluchtelingen

Ook Behrouz Boochani neemt deel aan deze avond, zij het via Skype: de Iraans-Koerdische journalist zit al sinds 2013 vast op Manus, een eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort en waar Australië veel van zijn vluchtelingen naartoe deporteerde. Het detentiecentrum op het eiland is sinds 2017 weliswaar gesloten, maar toch kan Boochani het eiland niet verlaten uit gebrek aan reisdocumenten. Tijdens zijn gedwongen verblijf op Manus stuurde Boochani via een geheime gsm getuigenissen over het leven in het opvangcentrum naar kranten en organisaties als The Guardian, The Sydney Morning Herald, het Refugee Action Collective en de Verenigde Naties, en bracht zo wantoestanden aan het licht.

Alleen de bergen zijn mijn vrienden

In 2018 publiceerde Boochani zijn memoires, die ook in het Nederlands werden vertaald. Alleen de bergen zijn mijn vrienden is een levendig portret van vijf jaar opsluiting en ballingschap. Het is een aangrijpende getuigenis, een overlevingsdaad. Boochani schreef zijn boek in de gevangenis via Whatsapp, uit angst dat zijn werk in beslag zou worden genomen. Het won de prestigieuze Australische literatuurprijs, de Victorian Premier’s Literary Award, in zowel de categorie fictie als non-fictie. Het oordeel van de jury luidde: ‘Een verbluffend kunstwerk en een kritische beschouwing die zich niet eenvoudig laat omschrijven… een literaire triomf, verwoestend en transcendent.’

De voordracht gaat door in het Engels.

Tickets zijn verkrijgbaar via de site van Passa Porta. Kunstenaars van Globe Aroma krijgen gratis toegang tot het evenement op vertoon van hun kunstenaarskaart.